В трудната 2020-а година спестяванията на българите поставиха абсолютен рекорд. Депозитите

...
В трудната 2020-а година спестяванията на българите поставиха абсолютен рекорд. Депозитите
Коментари Харесай

"Излишните" пари на българите надхвърлиха 61 млрд. лева

В сложната 2020-а година спестяванията на българите поставиха абсолютен връх. Депозитите на семействата в банките са се нараснали с съвсем 10 % и за първи път в историята на страната са надхвърлили 61 милиарда лв., демонстрира статистиката, водена от Българска народна банка.  За съпоставяне сумата е 52% от всички артикули и услуги, които стопанската система на България е произвела през предходната година (т.е. парите на жителите в банките са колкото половината от брутния вътрешен продукт).  Нещо повече, данните на Българска народна банка разкриват, че спестяванията на хората освен не престават да се увеличават, само че даже порастват с по-високо движение от преди рецесията. Какви са аргументите за тази рекордна пестеливост - във времена на пандемия и на тежки социално-икономически проблеми? Експертите на финансовия портал " Моите пари " изясняват феномена, като подчертават  - това, че вложенията в банките се усилват, не значи, че сме станали по-богати.

 

" Изминалата 2020 година беше белязана от събитие от типа, който икономистите назовават „ черен лебед “ - тъй като е прекомерно рядко, непредвидимо е и идва напълно ненадейно. COVID-19 докара освен до рецесия в международните стопански системи, само че и промени напълно нашите привички. " Отлагане на разноските за настоящо ползване и невъзможността да се подхващат пътувания и екзкурзии се смятат за основни причини за възходящите размери привлечени средства в банковата система ", показват анализаторите. Страхът от загуба на доходи кара семействата да бъдат изключително внимателни във връзка с харчовете си и ги тласка да заделят " бели пари за черни дни ".  И тъй като времената са несигурни, болшинството българи избират да вложат средствата си в банка, вместо да търсят метод да ги усилят - да вземем за пример да влагат в акции или в някакви фондове.

Всъщност феноменът не е единствено български -  данните на Европейската централна банка разкриват, че депозитите порастват и в страните от еврозоната. Ръстът на спестяванията в другите страни варира, като зависи от разнообразни фактори:  предприети държавни антикризисни ограничения за справяне с следствията от кризата;  навици и нрав за икономисване на населението; ниво на приходите и  възможност за заделяне на средства, наличен приход и други, разяснява Десислава Николова от " Моите пари ". 

 

 

Спестявания на семейства и НТООД* в края на декември
 
Година

Ръст на годишна база
  
2017 година

5,4%
  
2018 година
7.5%  
2019 година

8,0%
  
2020 година

9,7%
  
*  НТООД  ( нетърговски организации, обслужващи домакинствата) -  синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви и религиозни общества, читалища, културни и спортни клубове и други.

 

Близо до нулата

През последния месец на предходната година междинният лихвен % за новопривлечени срочни депозити на домакинствата е бил непосредствен до нулата  - 0,14%.  При тези равнища  доходността има малко значение -  в случай че допреди няколко години размерът на лихвата беше водещ фактор за избор, в този момент потребителите търсят удобство и гъвкаво обслужване и от ден на ден ще се ориентират към " цифрово икономисване "   - т.е. разкриване на депозит през компютъра или телефона, прознозира Десислава Николова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР